Dirk Zoete - Western

Hoek Dudzelestraat/Dorpsstraat, Westkapelle

Over het kunstwerk:

Dirk Zoete - Western

Western is een toren van 10 meter hoog en heeft een diameter van 6 meter. Het geheel is opgebouwd uit buisstukken uit keramiek van 25 cm diameter en 25 cm hoog, de vroegere rioleringsbuizen. De kunstenaar vindt het een boeiende gedachte om een kunstwerk te bouwen met een materiaal dat normaal gezien in de grond verdwijnt en bovendien aarde (klei) als grondstof heeft.

De toren heeft een zekere transparantie. De letterlijk zware buisstukken (één stuk weegt 11 kg) zijn hol waardoor er langs alle kanten licht doorvalt. Daardoor heeft de toren het karakter van een rietenmand of een bijenkorf. De dragende structuur is een ingenieuze staalconstructie. Bovenop is een grote windroos gemonteerd met een tractorband als meest opvallend element.

De toren is een monumentale ingreep op dit vlakke polderlandschap. Door zijn omvang en zijn monolithische karakter is het de bedoeling dat het op een eerder ‘trage’ manier deel wordt van het landschap en het dorp, dat enerzijds nog altijd het agrarische karakter van een ‘ouderwets’ polderdorp heeft, maar anderzijds ook op de rand van een gebied ligt waar het toerisme erg overheersend is.

Met ‘traag deel worden van zijn omgeving’, bedoel de kunstenaar, dat een publiek kunstwerk zijn plaats moet verwerven en op een ongeforceerde manier kan opgenomen worden door de gemeenschap. Het kunstwerk is dan wel monumentaal en opvallend aanwezig, toch is het de kunstenaar zijn betrachting geweest om een stil, neutraal en niet tijdsgebonden werk te maken.

De naam van het kunstwerk “Western” is een woordspelling op toren in het westen, of samenvoeging van Westkapelle en toren of ‘torre’.

Over de kunstenaar:

Dirk Zoete (Roeselare, 1969) leeft en werkt in Gent. Hij volgde de opleiding Grafische kunsten, gevolgd door de opleiding Mixed Media, beide aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Hij maakt tekeningen en kunstwerken waarbij verschillende materialen worden gebruikt.

Zijn werken refereren vaak naar architectuur, de basisnoodzakelijkheden om te leven. Energie (warmte, licht en water), ruimte en landschap worden in niet voor de hand liggende wijzen ontwikkeld. De werken van Zoete verwezenlijken een link tussen de realiteit van het landschap en het beeld dat het creëert bij de waarnemer.

Zoete voegt verschillende, schijnbaar onverenigbare werelden samen in een nieuw universum en vindt dat beweging (snel of traag) een inherent onhandigheid onthult als echo’s van onze eigen kwetsbaarheden. Beweging is ook een metafoor voor de immer-zoekende mens die continue verlies ervaart.

Dirk Zoete - WesternDirk Zoete - Westerndirk-zoete-western-06Dirk Zoete - WesternDirk Zoete - Westerndirk-zoete-western-02Dirk Zoete - WesternDirk Zoete - Western
2009
2010
1969
Roeselare

Afdrukken E-mailadres