Conrad Willems - I.XI.XIV

Tuin van Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke

Over het kunstwerk:

Conrad Willems

In 2014 startte Conrad Willems een reeks architecturale beelden vervaardigd uit natuursteen. Ze kregen de naam Constructions. Het zijn dan ook constructies, opgebouwd uit losse gestapelde blokken. De vormen waarmee hij in deze reeks aan de slag gaat zijn a priori vastgelegd: het zijn de vormen van de bekende, houten speelblokken ontwikkeld door de pedagoog Friedrich Fröbel in de 19e eeuw. Vanuit een vrij spel met deze houten blokken ontstaat een constructie, die dan later wordt uitgevoerd op grotere schaal en in een gekozen natuursteen.

Voortbouwend op deze Constructions reeks, vervaardigde de kunstenaar in 2020 de sculptuur I.XI.XIV: een monumentaal beeldhouwwerk voor de internationale groepsteltoonstelling ‘Hortus Conclusus’ in Bellinzona, Zwitserland. Deze sculptuur bestaat uit drie uitvergrote vormen uit Fröbel’s blokkenset, vervaardigd in rode marmer. De 3 elementen ogen massief voor de toeschouwer maar zijn dat niet. Ze werden opgebouwd uit marmeren plaatmateriaal dat onzichtbaar verlijmd is op een metalen structuur. Het Rouge Griotte marmer werd gewonnen uit de laatste actieve groeve voor rode marmer in België.

I.XI.XIV werd gedurende één jaar in het publieke park van het museum getoond.  De volgende twee jaar staat het kunstwerk in de tuin van Cultuurcentrum Scharpoord te pronken.

Dit kunstwerk werd gerealiseerd met de steun van Potier Stone, Cromarbo en Merbes Sprimont. 

Over de kunstenaar:

Conrad Willems is een beeldend kunstenaar en maakt tekeningen en sculpturen.
Hij woont en werkt in Gent maar is afkomstig van de kust.  Geometrie, herhaling en modulariteit zijn drie basisprincipes in al zijn werken, wat resulteert in een beeldtaal die zeer herkenbaar is.

Zijn tekeningen tonen de herhaling van figuren, variërend in vormen en maten. Ze worden gemaakt met de vrije hand en zonder een vooraf bepaald plan. Sommige eerdere tekeningen doen denken aan steden of minimale stedelijke landschappen. De sculpturen delen dezelfde basisprincipes. Eerdere werken verkenden eenvoudige geometrische vormen, wazig of benadrukt door licht toe te voegen. Latere sculpturale werken zijn opgebouwd met vrijstaande stukken. Deze modulaire installaties worden vaak live gebouwd. Het bouwproces wordt zo een prestatie, de resulterende constructie een installatiewerk. 

Zijn nieuwste installaties zijn gemaakt met natuurstenen bouwstenen, waarbij hij steeds meer verwijst naar sculpturen in de meer klassieke zin. De interpretaties van zijn werken worden aan de kijker overgelaten.

Conrad Willems
2020
2021

Afdrukken E-mailadres