HomeKunstwerkenVan Lieshout

Joep van Lieshout - Twee grote AVL-mannen

Abraham Hansplein, Knokke

Over het kunstwerk:

van Lieshout - Twee groetende AVL-mannen

Deze twee figuren die elkaar lijken te begroeten op het plein waar het verkeer uit het binnenland en dat van de kustweg elkaar kruist, hebben een overduidelijke symboolwaarde.

Op deze stedenbouwkundig weinig aantrekkelijke plaats brengen die beelden door hun kleur en hun monumentaliteit hier toch een zekere warmte en generositeit.

Onwezenlijk, en toch fascinerend; provocerend, en intussen toch een herkenbaar baken in de gemeente.

Aangekocht in 2000.

Over de kunstenaar:

Van Lieshout studeerde aan de Academie voor Moderne Kunst te Rotterdam; daarna in Haarlem en Nice. Deze super-individualist, zoals hij zichzelf noemt, behaalde diverse prijzen, waaronder Prix de Rome 1992, en houdt tentoonstellingen over de hele wereld.

De laatste jaren richtte hij containers in als veldhospitaal, drankstokerij, slachthuis of wapenwerkplaats, bouwde composttoiletten en houtkachels. En hij is vooral bekend om zijn polyesterstructuren (3 à 9 m hoog).

Inhoudelijk is zijn werk een combinatie van speelse humor en ernst, herkenbaarheid en abstractie, warmte en afstandelijkheid.

van Lieshout - Twee groetende AVL-mannenvan Lieshout - Twee groetende AVL-mannenvan Lieshout - Twee groetende AVL-mannenvan Lieshout - Twee groetende AVL-mannen
2000
2000
1963
Nederland

Afdrukken E-mailadres