HomeKunstwerkenRückriem

Ulrich Rückriem - Sculptuur

einde Graaf Leon Lippensdreef, Het Zoute

Over het kunstwerk:

Rückriem - Sculptuur

Deze vier kolossale blokken gehouwen uit Oostenrijkse granietrotsen, samen 48 ton, zijn de eerste realisatie van het kunstproject Beelden in de Stad.

Hoe monumentaal ook, vormen ze een eenheid met de omringende natuur. Het kunstwerk van de Duitse beeldhouwer oefent op de toeschouwer dezelfde kracht uit als kolommen uit de Egyptische kunst.

Aangekocht in 1993.

Over de kunstenaar:

Van 1959 tot 1961 werkte hij als steenhouwer-gezel in het restauratieatelier van de Dom van Keulen. Vanaf 1962 begint hij abstract te beeldhouwen, met hout, staal en uiteindelijk nog uitsluitend steen. Hij selecteert overal ter wereld in groeven zelf zijn stenen, die hij ter plaatse bewerkt. Hij heeft dus geen atelier.

Aangetrokken tot de minimal art, concentreert hij zich op de essentiële eigenschappen van de beeldhouwkunst (maat, volume, materiaal, bewerking, ruimte en plaats). Zijn werk bestaat vooral uit steenblokken die in stukken gesplitst worden, waarna de delen weer in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht worden. De zichtbare gaten en breuklijnen zijn de normale sporen van het werkproces. De proporties volgen mathematische principes en harmoniëren met de locatie.

1991
1938
Duitsland (Düsseldorf)

Afdrukken E-mailadres