Charles Delporte - Offerande aan Brasilia

Zwinlaan/Camille Lemonnierlaan, Knokke

Over het kunstwerk:

Delporte - Offerande aan Brasilia

Deze uitgerekte vorm - “een bronzen schrijn” - , zo schrijft de kunstenaar zelf, waarop in trapsgewijze uitsprongen zachte vrouwenfiguren met wezenloze blikken zich aan elkaar vastklampen, is te vergelijken met de bomen met hoofden uit de primitieve kunst. Welke bezweringsformule zit daarachter als men weet dat het opgedragen is aan die hypermoderne hoofdstad van Brazilië.

Het idee van terugkeer naar de zuiverheid wordt geconfronteerd met de verschijning van die haveloze wezens, van die “paternoster van zielen”, voor krachten geplaatst die meer te duchten zijn dan die van de jungle: de machten van de industrie en het geld.

”Offerande aan Brasilia” is een boog, of nog, een gewelfde toren. Als een boomstam uit de oerwouden omgebogen, is zij de incarnatie van de beschaving, die zich verzet tegen de steeds grotere groep van de mecanisering, een civilisatie die haar eigen geaardheid, haar Indiaans heidom, haar recht op het mysterie en haar recht op leven wil veilig stellen.

Geschonken door de kunstenaar in 1970.

Over de kunstenaar:

Schilder, beeldhouwer, musicus en dichter. Uit al zijn werk straalt een “kosmisch en fantastisch surrealisme”. In al zijn werken (geschilderd, gebeeldhouwd, teksten, muziek)vinden we een kleurrijke, golvende, kronkelende en vloeiende compositie.

Zijn werk is dat van een ziener die de alchemie herontdekt heeft en zijn werk op wetenschappelijke basis stoelt. Ruim 300 werken van hem bevinden zich in musea en openbare instellingen over heel de wereld. “Ik heb altijd gewerkt met hetzelfde ideaal van hoop. Voor mij mag en moet de kunstenaar diegene zijn die de harten koestert en tot nieuw leven brengt, ze met zich meeneemt, om zo misschien het geluk nabij te komen.”

Charles Delporte - Offerande aan BrasiliaCharles Delporte - Offerande aan BrasiliaCharles Delporte - Offerande aan Brasilia
1968
1970
1928
België
2012
België

Afdrukken E-mailadres