Over het project

 

Het peterschapproject Beelden en Monumenten is opgestart tijdens het schooljaar 1995-1996. Het oorspronkelijke idee komt van de toenmalige voorzitter van de Cultuurraad, Gaspar Warnier, die het op zijn beurt uit Nederland haalde en het introduceerde in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Het project maakte al die jaren deel uit van de culturele en cultuurhistorische werking van de gemeente Knokke-Heist, waarbij de Cultuurraad, vzw Vrij Atelier, het Cultuurcentrum Scharpoord en de verantwoordelijke voor toezicht en onderhoud van de kunstwerken in openbare ruimten betrokken waren.

Het belang van het peterschap is niet alleen de workshops, maar vooral de ondersteuning die kinderen krijgen in hun beleving van kunst, zichzelf leren openstellen voor de ontroering die vele kunstproducten teweegbrengen en voor de boodschap die ze in zich dragen. Om langs deze weg de kinderen te betrekken in het culturele proces van het definiƫren van wat kunst is, is zeer belangrijk. Maar eigenlijk nog belangrijker is dat ze geholpen worden om op te groeien tot dikwijls rijkere, meer zelfzekere en tolerantere mensen. En niet ieder kind krijgt daar van thuis uit de kans toe. We hopen via het project enerzijds de kunstzin en anderzijds de burgerzin te stimuleren.

Het project streeft de volgende doelstellingen na:

Afdrukken