HomeKunstwerkenAguirre y Otegui (Van Bunnenplein)

Philip Aguirre y Otegui (Van Bunnenplein) - Poort en Kolom

Van Bunnenplein, Knokke

Over het kunstwerk:

Poort
In het kader van het relanceplan 2020 van de winkelzone Lippenslaan - Kustlaan – Dumortierlaan presenteert kunstenaar Philip Aguirre y Otegui tijdelijk en in samenwerking met de Gemeente Knokke-Heist op het Van Bunnenplein twee monumentale sculpturen.
 
Het sculpturale oeuvre van Philip Aguirre y Otegui (1961, Antwerpen) bestaat voornamelijk uit composities in met gietijzerpoeder verrijkte polyester of in gepatineerd brons. Thematisch behandelt de kunstenaar vooral de mens in zijn verhouding tot zijn medemens, tot de wereld en de natuur.
 
Poort (2019) is gebaseerd op een schets van een man en een vrouw  die elkaar zo bij de schouders nemen dat ze elkaar ondersteunen en de figuur van een poort vormen. Geplaatst aan de kant Zeedijk van het Van Bunnenplein verbeeldt dit sterk symbolisch gebaar de passage van de binnenstad naar de Zeedijk of omgekeerd.
 
In Kolom (2017) ligt de klemtoon meer op de vormentaal. Het beeld is een uitvergroting (x10) van een kleine maquette. Op de voet van een gebroken champagneglas plaatste de kunstenaar een met de hand nagemaakt boorelement. Gezien vanaf Kust- en Lippenslaan gaat dit dynamische beeld een vormelijke dialoog aan met het geblokte karakter van de architectuur van de omgeving.
 
In 2020 realiseerde hij in opdracht van de Gemeente Knokke-Heist een permanente monumentale sculptuur in baksteen voor de Gemeentelijke Basisschool De Pluim, Kragendijk 182, Knokke-Heist. Hier vind je meer info
 
Deze sculptuur kan elke dag worden bezocht van 10:00 tot 17:00 u.
 

Over de kunstenaar:

Philip Aguirre y Otegui, geboren in 1961 in Schoten, is afkomstig van een familie die in 1936 uit Spaans Baskenland naar België is weggevlucht. Hij studeerde aan de KASK - Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Nationaal Hoger Instituut, beide te Antwerpen. Aguirre, die vooral bekend is als beeldhouwer, woont en werkt in Borgerhout. 
 
Zijn sculpturaal oeuvre bestaat voor het grootste deel uit composities die worden gerealiseerd in gepatineerd brons. Maar ook materialen als terracotta, gips, cement en epoxy, al dan niet beschilderd en al dan niet verrijkt door de integratie van bestaande vormen en objets trouvés, komen in het oeuvre voor. Daarnaast is Aguirre ook aan de slag met etsen, zeefdrukken, tekeningen, collages en schilderijen, andermaal even vaak aangevuld met collage van gevonden beeldmateriaal. ‘Je ne cherche pas, je trouve’ is een adagium dat helemaal van toepassing is op de open houding van Philip Aguirre.
 
Naast vrij werk realiseerde Aguirre over een periode die meer dan 30 jaren overspant, heel wat sculpturen voor de openbare ruimte, zowel in België als in Afrika.
 
Philip Aguirre y Otegui staat voor een zo natuurlijk mogelijke, haast ‘primitieve’ artistieke houding en voor een kunstenaarschap dat te allen tijde een zo direct mogelijke menselijke betrokkenheid bij het leven behoudt.
 
Naast zijn solotentoonstellingen en talrijke groepstentoonstellingen zijn z'n sculpturen onder meer opgenomen in de publieke collecties van Mu.ZEE (Oostende), Universiteit Antwerpen, Kadehuis (Gent), Kaprijke, Waasmunster, Oostende, Dossinkazerne (Mechelen), Ndogpassi (Kameroen), Herentals, Zorgcentrum Turnhout, Buurthuis Opexwijk (Oostende), Sint-Niklaas, Wolfabriek Lot (Brussel), Sint-Sixtusabdij (Westvleteren), enz.
 
In 2017 won Philip Aguirre y Otegui de International Award for Public Art. 
KolomPoort
2019 - 2017
2020
1961
Schoten

Afdrukken E-mailadres